Marco Polo in Perzie, deel 1

8 mei 2008 om 3:47 pm | In Marco Polo |

 

Na zo’n twee weken onze eigen indruk van Iran op te hebben gedaan, wordt het toch weer eens tijd om te kijken wat Marco Polo over Perzië schrijft. Dit is tenslotte een van de landen die hij zowel op de heen- als op de terugreis heeft doorkruist. 

De eerste stad die hij (vrij ongenuanceerd) beschrijft is Tabriz (Tauris): “Tauris is een van de rijkste en boeiendste steden in de landstreek die Irak genoemd wordt. De kooplieden die van verre komen, kunnen in deze stad uitstekend zaken doen; De inwoners van Tauris zijn namelijk niet erg bij de tijd en vormen een bonte mengeling van rassen. Men vindt hier Armeniers, Nestorianen, Jakobiten, Georgianiers en Perzen. Ook zijn er aanbidders van Mohammed” 

Hoewel Tabriz beduidend minder modern is dan de steden die we daarna bezocht hebben, zou ik niet direct willen zeggen dat de Tabrizi’s niet bij de tijd zijn. Die bonte mengeling van ‘rassen’ is echter nog steeds terug te vinden, want er is nog steeds een levendige Armeense en christelijke gemeenschap te vinden. (foto Armeens kerkje). Opmerkelijk is dat MP hier de Perzen niet als ‘aanbidders van Mohammed’ noemt. Dit kan te maken hebben met het feit dat veel Perzen toen nog Zoroasters waren en pas later moslim zijn geworden. Maar hierover meer als we in Yazd komen. 

Vervolgens worden in Il Milione de acht Perzische koninkrijken genoemd: Kazwin (huidige Qazvin), Koerdistan (met name in het Westen, rond Orumiye/Khoy hebben wij veel Koerden gezien), Loeristan (inmiddels nog slechts 2% van de bevolking), Soelistan (?), Isfahan (daar komen we net vandaan, maar was in MP’s tijd nog lang niet zo ontwikkeld als nu, de meeste bouwwerken stammen uit 15e eeuw en later), Serazi (het huidige Shiraz, waar we nu zijn), Sonkara en Toenokan (daar komen we nog). 

Een ander interessant verhaal dat MP beschrijft is het verhaal van Ala oed Din, de Oude van de berg.  

In een dal tussen twee bergen had hij (Ala oed Din) een uitgestrekt lusthof laten aanleggen, de mooiste tuin die iemand ooit heeft aanschouwd. De prachtigste vruchten groeiden daar in alle soorten. Er stonden de schitterendste paviljoenen en paleizen, fraaier dan waar ook ter wereld, weelderig ingericht, rijk met goud versierd en vol met schilderijen waarop alles wat mooi is in de wereld met grote kunstzin op oogstrelende wijze was afgebeeld. Sommige van die bouwwerken waren van open leidingen voorzien, waarin men wijn, melk honing en zuiver bronwater zag stromen. Ze werden bewoond door de bekoorlijkste en lieflijkste jonge vrouwen en meisjes die men zich kon denken, bedreven in het bespelen van alle muziekinstrumenten en onovertroffen in de kunst van zingen en dansen, en volleerd in het liefkozen van mannen die ze in opperste extase wisten te brengen…. Hij had zijn lusttuin dan ook laten aanleggen volgens de beschrijving van Mohammed… en inderdaad, zo paradijselijk was de tuin die de Oude van de Berg had laten inrichten dat de Saracenen geloofden dat het Mohammeds eigen Paradijs was. 

Hoe ging de Oude nu te werk? Hij liet de jongens in groepen van van vier of tien of twintig in het kasteel toe. Daar werd hun een drank aangeboden waardoor ze onmiddelijk ins liepen; dan liet hij hen opnemen en naar de tuin overbrengen waar ze na verloop van tijd ontwaakten. Daar zagen ze alle verrukkingen … ze genoeten er van het gezelschap van de vrouwen en de meisjes, die hen met hun spel en zang betoverden en met wie zij alle denkbare geneugten beleefden. Aan alle verlangens van deze jongemannen werd volledig tegemoetgekomen, zodat zij het Paradijs voor niets ter wereld meer wilden verlaten. 

Als de Oude nu iemand door zijn afgezanten wilden laten doden, gaf hij de opdracht een aantal jongemannen die in de tuin verbleven de slaapdrank te laten innemen; zodra ze waren ingeslapen, liet hij hen dan naar zijn kasteel of paleis overbrengen. Na enige tijd werden ze wakker en merkten ze vol teleurstelling dat ze zich in het verblijf van de Oude bevonden. (De Oude) kon de jongens op iedere door hem gewenste plaats hun werk laten doen, want hij beloofde hun dat hij hen bij hun terugkeer weer in het Paradijs zou binnenvoeren, terwijl ook zij die tijdens de opdracht omkwamen daar terstond zouden terecht komen. De Aassassijnen verheugden zich steeds zeer over deze toespraak, waarna zij zich vol vertrouwen op pad begaven om alles te doen wat hun was opgedragen. En zo ontsnapte niemand aan de dood, als de Oude van de Berg het eenmaal op hem had gemunt. Als je onze post

‘Van Qazvin naar Ramsar’ leest, zie je dat het boven beschreven verhaal terug te voeren is naar de kastelen van Alamut (Ala oed). Ook in de Lonely Planet staat een soort gelijke beschrijving van Alamut and the cassle of the Assassins (over het drogeren van jongens en hen lekker maken door tijdelijk in het paradijs te laten leven). MP geeft vervolgens aan de dat Hoegaloe, heerser van de Tartaren van de Levant de Assasijnen heeft uitgeroeid, wat klopt met onze informatie dat de ‘Hulagu Khan’ de kastelen in 1256 heeft vernietigd. Hulagu Khan noemde zich ook wel Il Khan, in Perzië ging hij de geschiedenis in als Ilkhanid, een naam die wij vaak zijn tegengekomen bij het bezoeken van diverse oude monumenten in Iran.En ook dat ‘vernietigen’ klopt, want er is bar weinig van over…. (nauwelijks de moeite waard om met hoofddoek in die hitte de berg voor op de klimmen… maar toch leuk om het gezien te hebben).           

15 Reacties »

RSS feed voor comments op dit bericht. TrackBack URI

 1. < a href = “http://catalog.footpaths.ru/?p=48&lol= irrigating@trimble.panes”>.< / a >…

  good….

  Trackback door ron — 27/11/2014 #

 2. < a href = “http://list.artistineer.ru/?p=45&lol= oct@ts.contain”>.< / a >…

  ñïàñèáî çà èíôó!…

  Trackback door Rick — 30/11/2014 #

 3. < a href = “http://obsequious.artistcrew.ru/?p=28&lol= pens@armful.vilas”>.< / a >…

  thanks….

  Trackback door ricardo — 04/12/2014 #

 4. < a href = “http://fr.artiststead.ru/?p=17&lol= granules@hytt.devotional”>.< / a >…

  ñýíêñ çà èíôó!!…

  Trackback door gilbert — 10/12/2014 #

 5. < a href = “http://cn.mp3system.ru/?p=32&lol= immaterial@roofs.floridas”>.< / a >…

  ñïñ çà èíôó….

  Trackback door Kenny — 14/12/2014 #

 6. < a href = “http://com.artistrange.ru/?p=34&lol= tracings@ounces.dennis”>.< / a >…

  ñïñ!…

  Trackback door Robert — 18/12/2014 #

 7. < a href = “http://mano.artistcrew.ru/?p=27&lol= theme@coke.typographic”>.< / a >…

  ñïñ….

  Trackback door gabriel — 01/02/2015 #

 8. < a href = “http://footwork.songpath.ru/?p=9&lol= rootless@inarticulate.handful”>.< / a >…

  ñïàñèáî!…

  Trackback door Jamie — 01/02/2015 #

 9. < a href = “http://contractors.artiststore.ru/?p=1&lol= boston@bani.harriss”>.< / a >…

  áëàãîäàðþ!!…

  Trackback door Herbert — 01/02/2015 #

 10. < a href = “http://eu.artistsloop.ru/?p=39&lol= parade@observational.echelons”>.< / a >…

  tnx for info!…

  Trackback door Lewis — 02/02/2015 #

 11. < a href = “http://shop.mp3ovator.ru/?p=17&lol= again@sacramento.siren”>.< / a >…

  ñïñ çà èíôó!!…

  Trackback door todd — 10/02/2015 #

 12. < a href = “http://ch.artistcycle.ru/?p=12&lol= enroll@emanation.overconfident”>.< / a >…

  ñïñ çà èíôó….

  Trackback door Ruben — 10/02/2015 #

 13. < a href = “http://replacing.artistfeed.ru/?p=11&lol= viewer@globally.scot”>.< / a >…

  ñïñ çà èíôó….

  Trackback door Daryl — 12/02/2015 #

 14. < a href = “http://fr.albumtrail.ru/?p=34&lol= overreach@dearest.sensitivities”>.< / a >…

  ñïñ!!…

  Trackback door Timothy — 12/02/2015 #

 15. < a href = “http://spout.polivinil.ru/?p=28&lol= resting@chum.conversions”>.< / a >…

  áëàãîäàðñòâóþ….

  Trackback door Ralph — 12/02/2015 #

Reageren

XHTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <code> <em> <i> <strike> <strong>

Entries and comments feeds. Valid XHTML and CSS. ^Top^
23 queries. 0.062 seconds.
Powered by WordPress with jd-desert theme design by John Doe.