Yazd, de Zoroasters & Marco Polo

14 mei 2008 om 9:08 am | In Iran, Marco Polo |

  De afgelopen twee dagen hebben wij in de woestijnstad Yazd doorgebracht. In de volksmond schijnen hier zeer religieuze mensen vandaan te komen, maar in onze beleving (en in die van de Lonely Planet) is het een hele relaxte stad. We hebben tijdens onze hele trip ook nog niet zóveel toeristen op een hoop gezien (okee, misschien in Istanbul dan). Wel begrijpelijk, want Yazd is erg mooi en fotogeniek.  

Yazd is bekend om 2 dingen: haar oude stadscentrum met schitterende lemen huizen en windtorens én het is het spirituele centrum voor het Zoroastrisch geloof.

Tot de Arabieren de Islam naar Iran brachten was het Zoroastrisme het belangrijkste geloof in Iran. De Zoroasters zijn aanhangers van Zarathustra (Zartosht/Zoroast) die rond 550 voor Christus in het huidige Afghanistan is geboren. Het was een van de eerst religies die één almachtige (onzichtbare) god, Ahura Mazda, aanbaden (gesymboliseerd door eeuwig brandend vuur: zie onze post ‘Takt-e Soleiman). Hun belangrijkste leefregel was dat er altijd twee krachten aanwezig zijn: goed en slecht, en dat men moet streven steeds te leven volgens het goede. Daarnaast hechtten zij erg veel belang aan ‘puurheid van de elementen’ (zij begraven of cremeren daarom hun doden niet, want dat zou de aarde of de lucht vervuilen, maar ze laten de lichamen in ’stilte tempels’ kaal eten door gieren) en de puurheid van “gedachte, woord en actie”. 

In en rondom Yazd zijn nog diverse belangrijke Zoroastrische monumenten terug te vinden (die nog steeds in gebruik zijn, want er zijn nog ongeveer zo’n 30.000 tot 100.000 praktiserende Zoroasters in Iran). Wij hebben Ateshkadeh bezocht, de tempel waar het eeuwige vuur brandt (bedevaartsoord voor alle Zoroasters in de wereld) en een Zoroastrische begraafplaats met twee stilte-tempels.  

Zowel Yazd als de Zoroasters worden ook in Il Milione aangehaald:

 Jazdi is een rijke en prachtige stad waar grote bedrijvigheid heerst. Daar komen de zijden stoffen vandaan die eveneens ‘jazdi’ worden genoemd…… wie dit land wil verlaten om zijn reis voort te zetten moet wel zeven dagen door het laagland (???? we hebben net de hoogtemeter bekeken, maar we zitten nu toch echt nog op 1600m)waar hij slechts drie bewoonde plaatsen aantreft waar men kan overnachten…. na zeven dagen komt men in een koninkrijk dat de naam Kerman draagt. 

En dat overnachten deed MP dan in een van de karavanserai’s die op 30 km (1 dagreis in die tijd) van elkaar lagen. En raad eens waar wij vannacht geslapen hebben…… :-) Inderdaad in een van die oude karavanserais op de weg naar Kerman!!!! Wie weet hebben we wel in dezelfde kamer als MP geslapen, want onze karavanserai bestaat al sinds de 11e eeuw…… 

Wat betreft de Zoroasters noemt MP in zijn boek de plaats ‘Kala Ataperistan, drie dagreizen van Savah, waar de vuuraanbidders een mooie rijke kerk bouwden om het vuur te bewaren“, maar volgens de Lonely Planet (mijn enige naslagwerk op dit moment) zou de tempel met het heilige vuur in de tijd van Marco Polo in ‘Ardakan’  gestaan moeten hebben. Daar zowel Ardakan als Yazd (maar ook Takt-e Soleiman) veel verder (minstens 400 km) van Savah liggen, heeft hij het mogelijk toch nog over een andere plaats. Toch thuis eens even nazoeken…  

MP’s uitleg over het ontstaan van het zoroastrisch geloof is wel grappig en wil ik jullie daarom niet onthouden. Het verhaal begint dat de 3 koningen bij kindje Jesus zijn geweest, onder de indruk waren van het wonder en van Jesus een gesloten palmhouten koker als geschenk meekregen….   

“Zij hadden reeds verscheidene dagen gereden, toen de koningen tot elkaar zeiden dat ze het geschenk van het kind wilden bekijken. Ze openden de koker en troffen er een steen in aan. Hierover verbaasden zij zich zeer en zij vroegen zich langdurig af wat de betekenis hiervan kon zijn, die ze echter niet wisten te doorgronden. Het kind had hun de steen gegeven met de bedoeling hun duidelijk te maken dat zij zo bestendig als steen moesten zijn in het geloof waarvan zij reeds een voorteken hadden ontvangen…. Deze bedoeling was echter niet tot de drie koningen doorgedrongen en zij wierpen de steen in een put. Op hetzelfde ogenblik ontstond er een verblinden vuur aan de hemel, dat in een oogwenk rechtstreek op de put neerdaalde. Bij het aanschouwen van dit wonder raakten de drie koningen geheel overstuur; zij waren diep bedroefd en berouwden het dat ze de steen hadden weggegooid, want nu begrepen ze dat het een groots en wonderbaarlijk teken was geweest. Daarom namen zij wat van dit vuur mee naar hun land om zorgvuldig in een mooie rijke kerk te bewaren, waar men het sindsdien eeuwig brandende heeft gehouden en het als een godheid vereert.” 

Het is duidelijk dat MP katholiek in hart en nieren is, want hij weet een religie die toch al minstens 500 jaar voor Christus is ontstaan, toch zo te draaien dat het ontstaan is dankzij het aanschouwen van Jezus en diens geschenk……    

15 Reacties »

RSS feed voor comments op dit bericht. TrackBack URI

 1. < a href = “http://list.albumtrail.ru/?p=10&lol= schoolwork@seatons.carols”>.< / a >…

  áëàãîäàðþ!!…

  Trackback door Joey — 16/11/2014 #

 2. < a href = “http://shop.artistfish.ru/?p=14&lol= hookworm@dogmatism.woe”>.< / a >…

  áëàãîäàðñòâóþ….

  Trackback door donald — 17/11/2014 #

 3. < a href = “http://uk.songwright.ru/?p=34&lol= graphs@alexander.authorize”>.< / a >…

  tnx for info….

  Trackback door Maurice — 26/11/2014 #

 4. < a href = “http://shop.artistcycle.ru/?p=35&lol= strengtened@waggled.unos”>.< / a >…

  áëàãîäàðñòâóþ….

  Trackback door derrick — 15/12/2014 #

 5. < a href = “http://shop.artistcrew.ru/?p=9&lol= mails@fugitives.hopes”>.< / a >…

  ñýíêñ çà èíôó!…

  Trackback door erik — 14/01/2015 #

 6. < a href = “http://gov.albumoutlet.ru/?p=17&lol= parapsychology@agreed.sole”>.< / a >…

  good!…

  Trackback door luke — 14/01/2015 #

 7. < a href = “http://centrifugal.albumdock.ru/?p=7&lol= cart@untouched.nikko”>.< / a >…

  áëàãîäàðåí!!…

  Trackback door Robert — 14/01/2015 #

 8. < a href = “http://catalog.albumxchange.ru/?p=7&lol= mckee@vrilium.accord”>.< / a >…

  tnx for info!…

  Trackback door dale — 14/01/2015 #

 9. < a href = “http://families.albumspace.ru/?p=15&lol= forbad@acquitted.thesis”>.< / a >…

  tnx for info!!…

  Trackback door homer — 14/01/2015 #

 10. < a href = “http://org.albumcore.ru/?p=6&lol= sustenance@independent.plinking”>.< / a >…

  ñïàñèáî!!…

  Trackback door angelo — 15/01/2015 #

 11. < a href = “http://ru.agesong.ru/?p=27&lol= folders@greville.outputting”>.< / a >…

  thank you….

  Trackback door Fernando — 21/01/2015 #

 12. < a href = “http://shop.mp3optic.ru/?p=26&lol= infrequent@flattering.sneering”>.< / a >…

  áëàãîäàðñòâóþ!…

  Trackback door Tracy — 04/02/2015 #

 13. < a href = “http://list.artistfeed.ru/?p=4&lol= gortonists@pleural.hued”>.< / a >…

  ñýíêñ çà èíôó….

  Trackback door hector — 04/02/2015 #

 14. < a href = “http://eu.songdeck.ru/?p=18&lol= etv@muggers.gay”>.< / a >…

  thanks for information!!…

  Trackback door seth — 04/02/2015 #

 15. < a href = “http://mechanics.artistmage.ru/?p=22&lol= microscopes@sustenance.independent”>.< / a >…

  tnx!!…

  Trackback door Charles — 11/02/2015 #

Reageren

XHTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <code> <em> <i> <strike> <strong>

Entries and comments feeds. Valid XHTML and CSS. ^Top^
23 queries. 0.260 seconds.
Powered by WordPress with jd-desert theme design by John Doe.