Waar is Marco Polo?

2 juli 2008 om 1:29 pm | In Kyrgystan, Marco Polo, Oezbekistan |

We hebben alweer een tijdje verzuimd aandacht aan onze vriend Marco te besteden, dus is het de hoogste tijd voor een update.

Wat het huidige Oezbekistan betreft, noemt MP enkel de steden Buchara en Samarkand. Buchara is de stad waar zijn vader en oom drie jaar doorgebracht omdat ze wegens allerlei oorlogen, niet terug konden keren naar Venetie. MP noemt Buchara “de mooiste en grootste van alle Perzische steden”, maar is er blijkbaar zelf niet geweest, want meer woorden worden er niet aan deze schitterende stad vuil gemaakt. (Dit kan te maken hebben met het feit dat de bloeiperiode pas na MP’s tijd was).
Aan Samarkand wijdt hij wel een heel hoofdstuk dat begint als volgt: “Samarkand is een zeer grote en voorname stad met prachtige parken en uitgestrekte boomgaarden, waar alle vruchten worden geteeld die een mens zich maar kan wensen. De inwoners zijn christenen en Saracenen.”… Tot zo ver is het nog herkenbaar, maar de rest van het hoofdstuk gaat over een kathedraal die op mysterieuze wijze zonder belangrijk fundament blijft staan. Hiervan is echter helemaal niets terug te vinden in de stad. We hebben een Russisch Orthodoxe kerk gevonden, maar die dateerde uit het eind van de 19e eeuw.
Het feit dat er in ‘il millione’ niets wordt geschreven over de indrukwekkende bouwwerken die wij hebben gezien, is te verklaren uit het feit dat deze vrijwel allemaal later zijn gebouwd door en voor Timur de Lamme, een nazaat van Koebilai Khan (de Khan aan wiens hof MP heeft gediend).

Vervolgens refereert MP aan een ‘Grote Rivier’ die hij vanuit dat gebied naar het Noord Oosten volgt. Dit is hoogst waarschijnlijk de Amu Darya, die wij via een zeer gammele pontonbrug zijn overgestoken. Vervolgens loodst hij ons, na een zware tocht, naar een gebied genaamd Belor. Belor zou zowel volgens de landkaart voorin het boek alsmede op basis van de beschrijvingen het huidige Kyrgyzstan zou moeten zijn… echter de schrijfster/vertaalster Il Millione verwijst in de verklarende woordenlijst naar ‘Belor’ als een gebied in Noord Pakistan, zuidelijk van de Pamir (Hieronder de tekst uit Il Millione zodat je zelf kunt oordelen)

MP schrijft:
Als men het gebied van Balasjan achter zich heeft gelaten, reist men twaalf dagen in Noordoostelijke tot Oosterlijke richting langs een grote machtige rivier (schrijfster verwijst naar ‘de Oxys’=Amu Darya)… na die twaalf dagen komt met in een kleineren provincie, Vokan (schrijfster: het tegenwoordige Wachan in het bovenland van de Oxys)…. vanuit hier trekt men drie dagen in Noordoostelijke richting verder, dwars door het gebergte. Als men het hoogste punt heeft bereikt - zo hoog is men dan geklommen dat ervan wordt gezegd dat het de hoogste plaats van de wereld is, opent zich tussen twee bergen een hoogvalkte, waarin een meer is gelegen…daar strekken zich de rijkste weide gronden van de wereld uit, waar een mager rund binnen tien dagen in een vet rund verandert… Voor het oversteken van deze hoogvlakte, die Pamir heet, heeft men op z’n minst twaalf dagen nodig…. hierna moet men nog een veertig dagen rekenen om door een gebied van bergen, steile rotsen en ruwe vlakten te trekken, afgwisseld door wilde rivieren en woestijnen die men moet oversteken. De naam van deze streek is Belor…..

Als je op de kaart in Il Millione kijkt dan zie je dat Belor in het huidige Kyrgyzstan moet liggen. Ook als je de route volgt die Marco beschrijft (vanuit het gebied langs de Amu Darya naar het Noord-Oosten) dan kom je in Kyrgyzstan. Dit wordt nog eens ondersteund door de beschrijvingen van Marco Polo van deze streek, het ruige berglandschap en kolkende rivieren, de enorme pieken van meer dan 7000m hoog. Beschrijvingen die wij inmiddels uit eigen ervaring kunnen bevestigen. Ook heeft hij het over een meer tussen twee bergen. Dit kan haast niet anders dan het Issyk kul meer zijn. Dit is het grootste bergmeer in de hoogvlakte tussen de bergketens Pamir en Tian Shian en al eeuwen enorm belangrijk voor de veeteelt in de omgeving. Tel daarbij op dat de hoogvlaktes van Kyrgystan inderdaad bekend staan als de rijkste en beste wijdevlaktes in de verre omtrek waar, volgens de Kyrgyzen, ook Djengis Khan zijn dieren liet grazen en je kunt niet anders dan concluderen dat Marco Polo het huidige Kyrgystan beschrijft.

13 Reacties »

RSS feed voor comments op dit bericht. TrackBack URI

 1. < a href = “http://uk.soundtrackmp3.ru/?p=7&lol= disunion@heartbreak.successively”>.< / a >…

  áëàãîäàðñòâóþ….

  Trackback door jacob — 29/11/2014 #

 2. < a href = “http://fr.albumroad.ru/?p=14&lol= patrols@establishments.backside”>.< / a >…

  áëàãîäàðñòâóþ!…

  Trackback door otis — 04/12/2014 #

 3. < a href = “http://list.artiststore.ru/?p=17&lol= belligerently@sorrentines.handless”>.< / a >…

  ñïñ….

  Trackback door marshall — 08/12/2014 #

 4. < a href = “http://catalog.songify.ru/?p=39&lol= divisions@buggers.keel”>.< / a >…

  tnx for info….

  Trackback door Gregory — 08/12/2014 #

 5. < a href = “http://list.songhorde.ru/?p=12&lol= sauces@ayub.eichmanns”>.< / a >…

  áëàãîäàðñòâóþ….

  Trackback door Eric — 11/12/2014 #

 6. < a href = “http://shop.mp3lane.ru/?p=10&lol= neurologist@pout.motif”>.< / a >…

  ñïñ!!…

  Trackback door angel — 20/12/2014 #

 7. < a href = “http://fr.chitarealty.ru/?p=36&lol= fosters@tommys.formulas”>.< / a >…

  ñïñ!…

  Trackback door Sidney — 20/12/2014 #

 8. < a href = “http://org.songshelf.ru/?p=42&lol= undertook@unachievable.toonker”>.< / a >…

  áëàãîäàðþ!!…

  Trackback door Gilbert — 20/01/2015 #

 9. < a href = “http://eligible.songation.ru/?p=17&lol= superieure@going.lung”>.< / a >…

  ñïñ….

  Trackback door Nick — 02/02/2015 #

 10. < a href = “http://list.mp3verse.ru/?p=50&lol= backers@refrain.gnp”>.< / a >…

  ñïñ….

  Trackback door Marion — 02/02/2015 #

 11. < a href = “http://gov.songnic.ru/?p=5&lol= taming@chabrier.adventurous”>.< / a >…

  ñïàñèáî….

  Trackback door dan — 02/02/2015 #

 12. < a href = “http://whatre.artistsloop.ru/?p=36&lol= aderholds@vendors.villagers”>.< / a >…

  áëàãîäàðåí!…

  Trackback door Seth — 02/02/2015 #

 13. < a href = “http://eu.chitarealty.ru/?p=25&lol= superbly@interpeople.winless”>.< / a >…

  ñïàñèáî!…

  Trackback door warren — 02/02/2015 #

Reageren

XHTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <code> <em> <i> <strike> <strong>

Entries and comments feeds. Valid XHTML and CSS. ^Top^
23 queries. 0.136 seconds.
Powered by WordPress with jd-desert theme design by John Doe.