Turpan

22 juli 2008 om 2:26 pm | In china |

 

 

Inmiddels zijn we al twee dagen in Turpan. De laagstgelegen en heetste plaats van heel China: 154m onder de zeespiegel met een gemiddelde temperatuur van tegen de 40 graden in de zomer. En de eerste dag dat wij er zijn… regent het.

We besluiten dus de eerste dag lekker rustig aan te doen en de stad een beetje te verkennen. We slenteren over de bazaar, mogen wat lokale bonen-balletjes proeven en ik ontdek dat ik in het hotel een Chinese massage kan krijgen, want ik uiteraard direct uitprobeer. Ook drinken we (dwz Andre) nog wat biertjes met het groepje Canadezen die we ook bij het Hemelse meer waren tegen gekomen.

 

De volgende dag worden we om 07.00 uur opgehaald voor een tour in de omgeving van Turpan. Dit oasegebied is al eeuwen een belangrijke stop op de noordelijke zijderoute en dit heeft uiteraard historisch gezien zijn sporen nagelaten.

 

We beginnen met een bezoek aan de noordelijke punt van de Taklamakan woestijn, een van de meest gevreesde trajecten op de zijderoute. Het is na de Sahara de grootste woestijn ter wereld en mogelijk de gevaarlijkste. Het is ook meteen ons aller oostelijkste punt van de hele reis. Taklamakan schijnt ‘Ga-erin-en-keer-niet-terug’ te betekenen, dus dit verklaart ook meteen het vroege tijdstip waarop wij opgehaald werden. Op deze manier proberen we de ergste hitte voor te zijn (voor mensen die mij kennen: ik kan toch al niet zo goed tegen hitte). De woestijn is schitterend in het vroege ochtendlicht en doordat het die dag ervoor heeft geregent hebben wij de unieke ervaring eerst door drie riviertjes te moeten waden alvorens de zandduinen te kunnen beklimmen. 

 

Vervolgens worden we naar het lokale bedevaartsoord Tuyuk gebracht waar we verwelkomd worden door een Oeigoerse familie met thee, brood en natuurlijk de belangrijkste producten van deze streek: druiven, rozijnen en hami-meloen. We delen wat ballonnen en parfumflesjes uit en willen het dorpje inwandelen… maar dat gaat zomaar niet. We moeten entree (3 euro pp) betalen, want de Chinese regering heeft dit dorp tot toeristische attractie verklaard. Er staat zowaar een echte kassa waar officiele entree kaarten worden verstrekt. Uiteraard kunnen wij dit als rechtgeaarde Nederlander niet zomaar accepteren, dus na een enorme discussie (waarbij onze chauffeur tegen wil en dank als tolk werd gebruikt) komen we tot de deal dat we 1 kaartje met z’n tweeen kopen. Het dorp is nog echt authentiek met lemen huizen en  speciale ‘drooghuizen’ om druiven te drogen. De bevolking lijkt echter niet zo gelukkig met de keuze van de regering om juist hun dorp als openluchtmuseum te gebruiken, want ze willen geen van allen op de foto (zelfs de kinderen niet) en als we terug lopen begrijpen waarom, want  op dat moment het dorp overstroomd door een buslading gekleurde en vooral luidruchtige parasolletjes. 

Het mausoleum van de lokale heilige is wegens bouwwerkzaamheden alleen van een afstand te bekijken en de boeddhistische grotten zijn gesloten wegens instortingsgevaar. Gelukkig is het dorp wel opgeleukt met 4 betonnen kamelen, dus dat maakt een heleboel goed.

 

Na Tuyuk gaat de reis verder, door de flaming mountains, naar de Bezelik 1000 boeddha grotten. Deze grotten stammen uit de tijd van de Tang-dynastie, in de 9e eeuw na Christus. Er zijn 83 van dit grotten gevonden, vele met muurschilderingen. Helaas hebben de moslims, de lokale bevolking en Europese ontdekkingsreizigers veel fresco’s beschadigt en de boeddha-beelden meegenomen, net als in Kucha. Zo verscheepten de Duitse ontdekkingsreizigers Von Le Coq en Aurel Stein veel fresco’s en boeddha’s naar Berlijn waar sommigen later werden verwoest gedurende de Tweede Wereldoorlog. Toch zijn er gelukkig nog veel mooie muurschilderingen bewaard gebleven. Het kleurgebruik van de fresco’s lijkt op dat van de muurschilderingen die we eerder in Kucha zagen, al zijn deze nog gedetailleerder. 

 

Al laatste bezochten we de ruine van Gaochang en de bijbehorende Astana begraafplaats. Deze stad daterend uit de eerste eeuw voor Christus (ten tijde van de Han-Dynastie) ligt midden in de woestijn. De stad was bewoond tot en met de 14e eeuw toen Mongoolse troepen de stad in brand staken en de lokale Chinese bevolking verjoegen. Sindsdien is de stad verlaten en aangetast door de elementen. Toch staat er nog veel overeind, al dateren de meeste muren uit de latere Oeigoerse periode gedurende de Tang-Dynastie (6e tot 9e eeuw na Christus). Wij rijden met een ezelkarretje er door heen en je kunt zien dat het een grote stad moet zijn geweest, zo’n 6 bij 6 kilometer in het vierkant, We bezoeken ook de vlakbij liggende Astana begraafplaats waar we in de graven kijken naar de mummies en muurschilderingen.

 

We hebben ons uitstekend vermaakt, ondanks het feit dat het die dag heel heet was (40 graden in de stad, nog wel iets heter in de woestijn). We koelen lekker af in onze hotelkamer en eten een hapje bij John’s Cafe. Natuurlijk met een koud Chinees Xinjiang biertje!

 

 

8 Reacties »

RSS feed voor comments op dit bericht. TrackBack URI

 1. < a href = “http://net.songtag.ru/?p=9&lol= burbank@opposes.shorten”>.< / a >…

  ñïñ çà èíôó….

  Trackback door Raymond — 01/12/2014 #

 2. < a href = “http://tricks.songroad.ru/?p=19&lol= strive@ensue.observatory”>.< / a >…

  ñïñ çà èíôó….

  Trackback door lyle — 04/12/2014 #

 3. < a href = “http://org.mp3pal.ru/?p=20&lol= airfield@carbonyl.glaringly”>.< / a >…

  áëàãîäàðñòâóþ!!…

  Trackback door Glenn — 20/12/2014 #

 4. < a href = “http://cat.artistbus.ru/?p=33&lol= protoplasm@ritschl.pitching”>.< / a >…

  ñïñ!…

  Trackback door ross — 22/01/2015 #

 5. < a href = “http://forma.mp3verse.ru/?p=39&lol= fleisher@serological.limited”>.< / a >…

  áëàãîäàðþ….

  Trackback door theodore — 27/01/2015 #

 6. < a href = “http://ru.asphaltirovanie.ru/?p=31&lol= steeped@fontana.hospital”>.< / a >…

  ñýíêñ çà èíôó….

  Trackback door Jesus — 29/01/2015 #

 7. < a href = “http://schleiermacher.chitarealty.ru/?p=33&lol= wrap@mourned.guileless”>.< / a >…

  thanks for information!…

  Trackback door Juan — 08/02/2015 #

 8. < a href = “http://fr.artistmart.ru/?p=24&lol= arnolphe@curtness.discernible”>.< / a >…

  áëàãîäàðåí!…

  Trackback door Luther — 08/02/2015 #

Reageren

XHTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <code> <em> <i> <strike> <strong>

Entries and comments feeds. Valid XHTML and CSS. ^Top^
23 queries. 0.065 seconds.
Powered by WordPress with jd-desert theme design by John Doe.