Back in Bishkek

26 juli 2008 om 9:18 am | In Kyrgystan, china |

 Na een schitterende reis door de “autonome” Chinese provincie Xinjiang zijn we gisteren weer veilig in Bishkek, Kyrgyzstan, aangekomen. Het was mooi om vanuit het vliegtuig de hoge toppen van het Tian Shian gebergte te zien waar we met de auto in Kyrgyzstan door heen hebben gereden. En met dit mooie uitzicht op ons netvlies, keken we nog eens terug naar onze 2 weken Xinjian.

We hebben al een aantal keer op onze site opgemerkt dat het interessant was om de mix van Oeigoeren en Han-Chinezen in dit gebied te zien. Naast hun uiterlijk waren er nog beduidend wat verschillen tussen deze twee groepen, waarbij de meest in het oogspringende was dat de Oeigoeren voornamelijk de lager betaalde baantjes hadden en we bij overheidsgebouwen grotendeels Han-gezichten zagen.  En hoewel het van de Oeigoeren wel wordt verwacht dat zij, naast hun eigen taal in Arabisch schrift, Chinees leren (wat maar een klein deel van de Oeigoeren ook daadwerkelijk kan lezen), doen de Han-Chinezen geen enkele moeite om zich de Oeigoerse taal eigen te maken (onze (Han-Chinese) gids vond dit echt een belachelijk idee, toen ik het opperde).

China doet goed haar best om Xinjiang zo Chinees mogelijk te maken. We hebben meerder malen zeer lachwekkende en doorzichtige propaganda gezien in de musea waarbij de eenheid van de republiek China-inclusief de provincie Xinjiang!!!!- wordt benadrukt. Ook mogen in Xinjiang de Han-Chinezen niet 1 maar 2 kinderen hebben en wordt het verhuizen naar deze relatief onbevolkte provincie vanuit Han-China met subsidies gestimuleerd. Dit alles is vanuit Chinees economisch oogpunt wel begrijpelijk, want Xinjiang heeft enorm veel grondstoffen en schijnt een olievoorraad te hebben die zo groot is als de voorraad van de hele VS. (Wij zijn inderdaad door een gebied gereden waar honderden Ja-knikkers stonden de knikkenbollen). Zeker nu, zeer interessant natuurlijk!

Echter Xinjiang (ofwel voormalig Turkestan) is pas eind 19e eeuw geannexeerd door China en er is nog steeds een levendige onafhankelijkheidsstrijd aan de gang (zie deze link). Die strijd is nu, met alle ogen gericht op China vanwege de Olympische Spelen, nog eens extra actueel (en ook de reden waarom de Chinezen hun grens voor onze auto dichtgegooid hebben..). Dat wordt nog maar eens bevestigd door de bomaanslag afgelopen maandag in Kunming (een heel andere provincie dan waar wij waren) die vandaag opgeeist is door de onafhankelijkheids-strijders van Xinjiang.

Wij hebben ons echter geen moment bedreigd gevoeld, noch iets concreets van deze vrijheidsstrijd gezien, maar we zijn toch erg blij dat we dit zeer interessante gebied nu hebben kunnen bezoeken, want je weet nooit hoe de situatie volgend jaar zal zijn.

4 Reacties »

RSS feed voor comments op dit bericht. TrackBack URI

Reageren

XHTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <code> <em> <i> <strike> <strong>

Entries and comments feeds. Valid XHTML and CSS. ^Top^
23 queries. 0.070 seconds.
Powered by WordPress with jd-desert theme design by John Doe.