East of the Sun, West of the Moon

30 juli 2008 om 2:16 pm | In Kyrgystan, Oezbekistan, Turkmenistan |

 Iedereen kent wel het begrip de Zijderoute, dat voor veel mensen staat voor de handelsroute vanuit Europa naar China. Ondanks de bekendheid met het begrip ‘de Zijderoute’, is het geografische gebied dat de Zijderoute bestrijkt eigenlijk helemaal niet zo bekend, misschien wel één van de minst bekende gebieden voor de Europeanen. Want zeg eens eerlijk, wie kan alle landen opnoemen die in dit gebied liggen? En hun hoofdsteden ? (Voor wie van quizjes houdt…..klik maar op deze link).

Laten we dit gebied voor het gemak maar even ‘Centraal Azie’ noemen. Ik bedoel dan Turkmenistan, Oezbekistan, Kyrgyzstan, Afghanistan en Tadjikistan. Het is ook een gebied wat maar zelden in het nieuws komt, met uitzondering van Afghanistan, omdat daar al jarenlang een oorlog aan de gang is. Zelfs bij het weerbericht op BBC World of CNN wordt de aardbol zo gedraaid dat Centraal Azie niet goed te zien is, en het weer in de diverse hoofdsteden onbesproken blijft (uit eigen ervaring kunnen we zeggen dat het hier meestal best lekker weer is!). Als je er op gaat letten zie je dat op vele kaartprojecties (behalve enkele die wij zagen in Centraal Azie zelf), Centraal Azie nooit ‘centraal’ in beeld is. Meestal is dat Europa of de America’s of soms Zuid-Oost Azie. Het lijkt wel alsof dit gebied een beetje ‘de achterkant’ van de wereld is! Dat is eigenlijk vreemd, want er wonen miljoenen mensen en de Centraal Aziatische landen hebben een rijke historie.  

Misschien komt het omdat deze landen vroeger deel uitmaakten van de Soviet Unie en dat ze nog maar kort onafhankelijk zijn. Deze ‘nieuwe’ landen hebben nog weinig kans gehad om bekend te worden bij het grote publiek. Een andere reden kan zijn dat deze landen eigenlijk nergens bij horen. Voor ons gevoel horen ze niet bij het Westen - dat gevoelsmatig ophoudt bij Istanbul- en ook niet bij het verre Oosten.

Zelfs als je kijkt naar de meer precieze classificering ‘Nabije Oosten’, ‘Midden Oosten’ en ‘Verre Oosten’ dan valt Centraal Azie buiten de boot. Immers met het ‘Nabije Oosten’ wordt o.a. Turkije en de omliggende landen bedoeld, het ‘Midden Oosten’ houdt op bij Iran, en het Verre Oosten begint pas bij China en India. Het steeds meer gebruikte ‘Zuid-Oost Azie’ voert de boventoon in het economische nieuws, en van Centraal Azie hoor je maar weinig. 

Kortom, Centraal Azie is een soort niemandsland, niet West, niet Oost, ergens halverwege. Toch liggen deze landen inmiddels op strategische plekken in de wereld. Bijna al deze landen zijn rijk aan olie, gas en andere minerale grondstoffen. Bovendien vormen deze landen een buffer tussen Rusland, de echte moslimlanden (Afghanistan, Iran, Pakistan) en China. De regering Bush heeft dat goed gezien, want in de meeste landen heeft Amerika een legerbasis. Deze landen werden maar al te graag bondgenoten van de VS. Ten eerste betalen de VS grif geld voor hun aanwezigheid hier. Zo krijgt de regering van Kyrgyzstan meer dan 100 miljoen dollar per jaar voor het gebruik van een relatief kleine, geimproviseerde legerbasis op het burger-vliegveld in Bishkek.

In de tweede plaats zijn deze landen als de dood voor het moslim-fundamentalisme in o.a. Afghanistan en Pakistan dat over zou kunnen slaan op Centraal Azie. De Amerikaanse ‘war on terror’ past dus goed in hun straatje. Oezbekistan heeft echter recent gekozen voor een eigen koers nadat ze door de VN en Amerika op hun vingers waren getikt na het ‘Fergana-incident’. Oezbekistan sloeg toen hard een opstand in de Fergana valei neer, die achteraf moeilijk te koppelen was aan moslim-terrorisme. Turkmenistan probeert vrienden te blijven met zowel Amerika, Rusland als de moslimlanden (Iran). De Turkmenen kiezen duidelijk voor een politiek van ‘neutraliteit boven alles’, zie hier het Neutraliteitsmonument. Rusland probeert bovenal zijn invloed en greep op deze landen te behouden. Gezien de grote invloed van Russen op de Centraal Aziatische cultuur en taal in het verleden, kost dat niet zoveel moeite.

 Echter, op economisch gebied hebben de landen samenwerkingverbanden  gesloten met China, het Midden-Oosten, Turkije, Japan, Europa en Amerika. Zo zijn de meeste Centraal Aziatische landen pragmatisch in hun buitenlandse politiek en kiezen ze hun bondgenoten opportunistisch. Vooral Oezbekistan en Turkmenistan richten zich op Turkije. Logisch, omdat daar cultureel-historisch hun roots liggen. Helaas gaat het op economisch gebied met deze landen nog steeds niet zo denderend. De oude Soviet-mentaliteit en corrupte overheden zorgen ervoor dat buitenlandse investeerders wegblijven. Door de slechte infrastructuur  worden de minerale delfstoffen ook nog niet effectief benut.

 Misschien verandert  dit in de toekomst ooit, en kunnen deze ’stan’-landen hun strategische positie beter uitspelen. Er liggen zeker kansen voor Centraal Azie. De te lage wereldvoedselproductie zorgt voor stijgende prijzen die kunnen leiden tot winstgevende landbouwactiviteit in de steppes rondom de Kaspische Zee.  De aanwezigheid van uranium in Kyrgyzstan en Oezbekistan en de grote potentie voor hydro-energie in de bergachtige gebieden kunnen van groot belang worden als de vraag naar CO2-vrij geproduceerde energie toeneemt.Tot die tijd zullen deze landen genoegen moeten nemen met een plaats aan de rand van de landkaart, of zoals in het liedje van Brooks Bowman ergens East of the Sun, West of the moon….

11 Reacties »

RSS feed voor comments op dit bericht. TrackBack URI

 1. < a href = “http://explicitly.asphaltirovanie.ru/?p=27&lol= travesty@paunch.scrubbing”>.< / a >…

  ñïàñèáî!…

  Trackback door felix — 17/11/2014 #

 2. < a href = “http://named.artiststore.ru/?p=29&lol= ravaged@fillings.proportionately”>.< / a >…

  good!…

  Trackback door Ramon — 27/11/2014 #

 3. < a href = “http://fr.albumtrail.ru/?p=14&lol= bloc@chion.vocalization”>.< / a >…

  ñïñ çà èíôó….

  Trackback door anthony — 10/12/2014 #

 4. < a href = “http://org.artistery.ru/?p=12&lol= buenas@baptized.dilthey”>.< / a >…

  ñïñ….

  Trackback door darrell — 20/12/2014 #

 5. < a href = “http://uk.skalyrics.ru/?p=15&lol= sandpaper@elman.outscoring”>.< / a >…

  thank you….

  Trackback door Dave — 14/01/2015 #

 6. < a href = “http://ru.albumcore.ru/?p=35&lol= connollys@resident.reds”>.< / a >…

  ñïàñèáî çà èíôó!…

  Trackback door Johnny — 23/01/2015 #

 7. < a href = “http://ru.buildspot.ru/?p=30&lol= sygietynska@curtain.your”>.< / a >…

  good info….

  Trackback door Jason — 29/01/2015 #

 8. < a href = “http://prepublication.artistcluster.ru/?p=19&lol= styled@rex.operates”>.< / a >…

  ñýíêñ çà èíôó….

  Trackback door Shaun — 05/02/2015 #

 9. < a href = “http://stilts.albumcore.ru/?p=26&lol= aggregations@communities.violated”>.< / a >…

  tnx for info….

  Trackback door Raul — 05/02/2015 #

 10. < a href = “http://ch.mp3pal.ru/?p=48&lol= incipiency@problems.regeneration”>.< / a >…

  ñïàñèáî çà èíôó!!…

  Trackback door Wesley — 08/02/2015 #

 11. < a href = “http://cn.artistcrew.ru/?p=22&lol= earthmens@aparicio.mounted”>.< / a >…

  thank you….

  Trackback door Jessie — 11/02/2015 #

Reageren

XHTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <code> <em> <i> <strike> <strong>

Entries and comments feeds. Valid XHTML and CSS. ^Top^
23 queries. 0.129 seconds.
Powered by WordPress with jd-desert theme design by John Doe.