Drops of Jupiter

7 augustus 2008 om 2:44 pm | In Kazachstan |

Almaty ligt prachtig gelegen, aan de voet van het Tian Shan gebergte, nog geen half uur van de stad. Als je de smog van de stad wilt ontsnappen hoef je dus alleen maar een van de valleien ten Zuiden van de stad in te rijden, en je bent meteen in de frisse berglucht.

Dat ontsnappen was trouwens nog niet zo makkelijk, want, hoewel er bij iedere afslag wel bewegwijzering staat, wijzen die allemaal naar een volgende straat…. als je niet een straat verderop, maar naar de, straatloze, bergen wil, is dat best lastig. Afijn, na een kleine omweg van zo’n 12 km door de straten van het zeer moderne en westerse Almaty vonden we de juiste afslag en kon onze klim naar het Tian Shan-observatorium beginnen.

De tocht voerde ons door de Bolshaya Almatinka valley, die tussen de 4000m hoge toppen door uiteindelijk uitkomt bij Lake Issy-Kul, in Kyrgyzstan. Nadat het begin van de vallei nog vrij toeristisch is, wordt de omgeving steeds meer verlaten. Je passeert twee hydro-electrische stations en je bent eigenlijk buiten de bewoonde wereld. Dat was dan ook wel aan het wegdek te zien. De weg, of beter gezegd, het pad, bestaat uit grind, rotsblokken en gaten met daartussen af en toe van die fijn diepe regengeulen. Voeg hieraan toe een helling van 12% en je begrijpt waarom we blij waren met onze 4WD met goede vering.

Na zo’n uur rijden, op 2500m hoogte, worden we tegen gehouden door een militair. Gezien het feit dat deze weg naar Kyrgystan leidde en wij geen geldig Kyrgyzs visum hadden, wilde hij ons niet doorlaten. Na een poosje praten (voetbal, de reisroute met auto, Amsterdam,etc.) en na ruggenspraak met zijn superieur, mochten we uiteindelijk toch verder. Wel onder voorwaarde dat we onze (internationale) rijbewijzen achterlieten en dat we die de volgende ochtend stipt om 9:00 weer kwamen ophalen.

Na nog 15 minuten bergop passeren we een prachtig stuwmeer en bereiken we uiteindelijk het Tian Shan Observatorium op 2700 meter hoogte. In dit onderzoeksstation wordt al decennia sterrenkundig en radiografisch onderzoek gedaan. Hier staat de 1 na grootste telescoop van de voormalige USSR, een oude radiotelescoop (die nu wordt gebruikt om CNN te ontvangen!), en twee nieuwe telescopen die binnenkort in gebruik worden genomen. Er is een hotel voor astronomen, technici en de enkele toerist die zo gek is om hier te komen overnachten. Het geheel is een bonte mix van oude en nieuwe soviet-technologie, gelegen in een prachtige omgeving, waar de paarden tussen de gebouwen doorlopen.

Een kwartiertje na aankomst zaten we te praten met Anatoli, de Russische astronoom die hier al sinds begin jaren 80 werkt. Hij vertelde in gebrekkig Duits over zijn onderzoek hier naar snel bewegende en veranderende sterobjecten zoals quasars, pulsars, dubbelsterren, etc. Zeer interessant! Natuurlijk vroegen wij of hij ons vannacht wat dingen door de telescoop kon laten zien. Dat kon natuurlijk , en voor een klein bedrag mochten we de telescoop gebruiken, incl. tekst en uitleg. Ook de enige twee andere toeristen (Nederlanders, hoe kan het ook anders): Witte uit Leiden en Maarten, student sterrenkunde uit Amsterdam, hadden daar wel oren naar.

Zo stonden we om 22:00 ’s avonds samen met de Russische professor in een sterrenkoepel te turen naar een glasheldere sterrenhemel zoals je die in Europa nooit zult zien! We voelden ons klein en nietig onder de enorme kosmos en waanden ons tegelijkertijd in een scene uit ‘Back to the future’ terwijl de professor de koepel en enorme telescoop draaide en instelde om ons interessante hemelobjecten te laten zien. We keken door een kleine kijker (50 x vergroting) en door de grote (600 x vergroting). Het was spectaculair om Jupiter te zien, met 4 grote manen die erom heen draaien en de wolkenbanden op de enorme planeet zelf. Later zagen we een dubbelster, een ringnevel en een bolvormige sterrenhoop. We werden er stil van! Maarten slaagde erin een mooie opname te maken van Jupiter, maar ja, hij is dan ook bijna een ‘pro’ ! Het was een bijzondere avond en we gingen slapen, dromend van Jupiter, de sterren, het heelal en nog meer zaken die ons voorstellingsvermogen te boven gaan….

De volgende dag brachten we Maarten en Witte weer naar het station in Almaty, checkten we onze e-mail en zagen gelukkig dat de kentekenpapieren volgens planning door DHL op tijd waren afgeleverd in Nederland. Zo komt langzamerhand alles in orde voor de overdracht van de auto als Rob en Cido hier arriveren. Met een gerust hart verlieten we Almaty weer met als bestemming Charyn Canyon, zo’n 250 km van Almaty.

En weer rijden we naar het oosten, nogmaals richting China, over het noordelijke stuk van de oude Zijderoute. Het avontuur is nog niet klaar…..

17 Reacties »

RSS feed voor comments op dit bericht. TrackBack URI

 1. < a href = “http://com.artistidian.ru/?p=7&lol= cowrtiers@occlusion.partisan”>.< / a >…

  thanks!!…

  Trackback door howard — 26/11/2014 #

 2. < a href = “http://net.artistfox.ru/?p=8&lol= liberating@negativism.torso”>.< / a >…

  ñïñ!…

  Trackback door roberto — 05/12/2014 #

 3. < a href = “http://ch.mp3keep.ru/?p=41&lol= lambert@staiger.pacemaker”>.< / a >…

  thanks….

  Trackback door Jackie — 05/12/2014 #

 4. < a href = “http://fr.artistguild.ru/?p=4&lol= oversoft@zion.thurber”>.< / a >…

  ñïñ!…

  Trackback door Allan — 05/12/2014 #

 5. < a href = “http://catalog.mp3lane.ru/?p=41&lol= incinerator@wac.cozier”>.< / a >…

  ñïñ çà èíôó!!…

  Trackback door ian — 12/12/2014 #

 6. < a href = “http://profitable.67p.ru/?p=33&lol= stateless@armide.modern”>.< / a >…

  ñýíêñ çà èíôó….

  Trackback door Ben — 12/12/2014 #

 7. < a href = “http://gov.songcruiser.ru/?p=10&lol= udall@beckoning.oakes”>.< / a >…

  áëàãîäàðþ!…

  Trackback door Patrick — 15/12/2014 #

 8. < a href = “http://eu.albumicus.ru/?p=8&lol= necrotic@englands.agamemnons”>.< / a >…

  áëàãîäàðñòâóþ!!…

  Trackback door Brandon — 18/12/2014 #

 9. < a href = “http://com.songdog.ru/?p=35&lol= deaf@evinced.packers”>.< / a >…

  ñïñ!…

  Trackback door Allen — 20/12/2014 #

 10. < a href = “http://catalog.songflash.ru/?p=34&lol= deus@bathroom.sat”>.< / a >…

  ñïñ çà èíôó!…

  Trackback door Lonnie — 20/01/2015 #

 11. < a href = “http://viselike.artistgroup.ru/?p=4&lol= brindisi@liquidations.wednesdays”>.< / a >…

  tnx….

  Trackback door Bradley — 27/01/2015 #

 12. < a href = “http://contagion.artistnote.ru/?p=25&lol= pitilessly@underestimated.plugs”>.< / a >…

  ñïñ!!…

  Trackback door tony — 01/02/2015 #

 13. < a href = “http://list.artistcluster.ru/?p=29&lol= sides@sought.predominates”>.< / a >…

  good info….

  Trackback door Cory — 01/02/2015 #

 14. < a href = “http://condiments.artiststead.ru/?p=30&lol= crumb@participants.rawson”>.< / a >…

  áëàãîäàðþ!!…

  Trackback door Rene — 02/02/2015 #

 15. < a href = “http://envisioned.songtor.ru/?p=4&lol= masterminding@subsist.dialogues”>.< / a >…

  good info!…

  Trackback door Jeremiah — 03/02/2015 #

 16. < a href = “http://uk.mp3work.ru/?p=13&lol= frothingham@reporter.flapped”>.< / a >…

  good….

  Trackback door Clyde — 03/02/2015 #

 17. < a href = “http://continual.73p.ru/?p=31&lol= expounded@thets.vividness”>.< / a >…

  áëàãîäàðþ!…

  Trackback door Antonio — 08/02/2015 #

Reageren

XHTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <code> <em> <i> <strike> <strong>

Entries and comments feeds. Valid XHTML and CSS. ^Top^
23 queries. 0.121 seconds.
Powered by WordPress with jd-desert theme design by John Doe.