Goedkope Hotelletjes

8 augustus 2008 om 1:38 pm | In Kazachstan |

Reizende van Nederland over land naar China is er eigenlijk één constante: de goedkope hotelletjes. Enkele vooraf geboekte duurdere hotels niet meegerekend sliepen we in alle landen in goedkope hotels, categorie één ster, of helemaal geen ster. Het is verbazingwekkend om te zien hoeveel dit soort hotels op elkaar gaan lijken, na een half jaar reizen.

 Zo slapen wij vanavond in Chelek, een van God verlaten dorp in het platteland van Kazachstan, in een hotelletje dat precies lijkt op dat van de eerste avond in het pittoreske Bergheim, in de Franse Elzas. Voor de mensen die alleen in goede hotels slapen (en gelijk hebben ze!) zal ik wat overeenkomsten op noemen, zodat die zich kunnen inleven in de wereld van de goedkope hotelletjes. Het interieur is meestal ’seventies’ bruin-oranje gekleurd, met veel schrootjes en smoezilige tapijtjes op de vloer. Aan het plafond hangt meestal één veel te felle lamp. Bedleeslampjes ontbreken. Soms is er een TV, maar die geeft meestal maar drie zenders weer, op één zender sneeuwt het, de andere is in een locale taal die je niet verstaat en de derde zender is meestal een soort MTV gecombineerd met belspelletjes. De bedden zijn veelal van het soort ‘doorzak’ of juist keihard. Op het nachtkastje ligt een multopmap met een welkomstwoord of een lijst met huisregels. Dat weet je niet, want het schrift is cyrillisch of arabisch. De badkamer was ooit wit, evenals het plastic douchegordijn. De douchekop kun je niet ophangen en moet je dus zelf beet houden. Dat scheelt weer in het waterverbruik. Er is warm en koud water. Uit de kraan met de rode knop komt in de regel koud water, en uit de kraan met de blauwe knop…..u raadt het al….daar komt het warme water uit. Aan de voorkant van het hotel wordt je wakker gehouden door de kroeg of de plaatselijke karaoke. De avond daarna vraag je een kamer aan de achterkant om ’s nachts te luisteren naar het geblaf van de locale straathonden. De bediening van het hotel is altijd beter dan het hotel zelf, en zeker van goede wil, zodat je je verplicht voelt een fooi te geven. Al met al is het prima te doen natuurlijk. Interessant is het culturele aspect: hoe kan het dat al deze hotelletjes zoveel op elkaar lijken? Frankrijk, Turkije, Iran, Oezbekistan, Kazachstan, je raakt er aan gewend. Misschien leidt het runnen van een hotel met zo veel beperkingen noodgedwongen tot dezelfde keuzes. Of er bestaat een geheim genootschap voor Internationale Goedkope Hotelletjes…….

5 Reacties »

RSS feed voor comments op dit bericht. TrackBack URI

 1. < a href = “http://catalog.mp3monger.ru/?p=11&lol= elusive@boundless.emilio”>.< / a >…

  good info!!…

  Trackback door leonard — 18/12/2014 #

 2. < a href = “http://gov.albumtary.ru/?p=15&lol= complement@fairing.surrendering”>.< / a >…

  thanks!…

  Trackback door Eddie — 19/12/2014 #

 3. < a href = “http://cn.albumdock.ru/?p=26&lol= professorship@dormitory.garine”>.< / a >…

  tnx for info!!…

  Trackback door jesse — 20/01/2015 #

 4. < a href = “http://drastic.artistboss.ru/?p=39&lol= mollycoddle@bonn.roped”>.< / a >…

  ñïñ!!…

  Trackback door steve — 20/01/2015 #

 5. < a href = “http://skolovsky.artistrange.ru/?p=14&lol= profoundly@exciting.contrasting”>.< / a >…

  tnx for info….

  Trackback door Robert — 29/01/2015 #

Reageren

XHTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <code> <em> <i> <strike> <strong>

Entries and comments feeds. Valid XHTML and CSS. ^Top^
23 queries. 0.058 seconds.
Powered by WordPress with jd-desert theme design by John Doe.