Marco Polo en ‘wereldvrede’

9 augustus 2008 om 5:55 am | In Kazachstan, Marco Polo |

  Nu het einde van onze geweldige reis nadert, wordt het ook tijd om onze vriend Marco gedag te zeggen. In Il Milione worden een groot aantal steden en gebieden beschreven, maar over het gebied ‘Groot Turkije’  waar Kazachstan, Noord Oezbekistan en Noord Xinjiang, liggen, blijft Polo vrij algemeen. 

 

Zoals eerder genoemd, is il Milione deels een soort ‘reisgids’ avant la lettre. Daarnaast bestaat het boek voor een belangrijk deel uit beschrijvingen van de leefwijze van de Tartaren in het algemeen en het hof van Koebilai Khan in het bijzonder. Uiteraard erg interessant, totdat je bij het laatste deel van het boek komt, waarin de ene na de andere bloedige veldslag zonder veel variatie beschreven worden. Tja, we hadden al eerder gezien dat de Tartaren (de oorspronkelijke Mongolen) niet al te zachtzinnig te werk gingen bij hun veroveringen.

 

Hoofdstuk 200 in het boek heeft als titel ‘Een verslag over Groot-Turkije’, maar beschrijft in principe ook zo’n veldslag. Deze keer tussen Koebilai en zijn neef Kaidoe. 

Misschien is dat de reden dat Polo het gebied niet inhoudelijk beschrijft. Kaidoe, de belangrijkste vijand van zijn ‘baas’ en grote held Koebilai, was daar de heerser en beide krijgsheren waren, om met Polo te spreken: “voortdurend in vijandelijkheden verwikkeld”.

 

Ik zal nu niet alle 23 pagina’s van bloedige strijd door Kaidoe en consorten gaan herhalen, maar zal de citaten beperken tot een paragraaf om jullie toch een beeld te geven. Hierbij wil ik opmerken dat de stukken, hoewel gruwelijk van inhoud, af en toe redelijk poetisch beschreven zijn. Of dit de invloed van Marco Polo is of de dichtelijke vrijheid van de optekenaar Rustichello, zou ik niet kunnen zeggen.

 

De wapenuitrusting van de Tartaren:

Iedere Tartaar is verplicht zestig pijlen mee te dragen: dertig klein die dienen om de tegenstander te doorboren, en dertig grote, met zware punten, die van dicht bij worden afgeschoten en dienen om het gezicht en de armen te verwonden zowel om het koord van een gespannen boog door te snijen en andere schade aan te richten. En als ze al hun pijlen hebben opgebruikt, leggen ze de hand aan het zwaard of grijpen ze hun strijdkolf om hun tegenstanders onstuimig te lijf te gaan.

 

Een veldslag tussen Kaidoe en Koebilai:

Dit werd een der gruwelijkste veldslagen die ooit onder de Tartaren zijn uitgevochten. Het strijdrumoer was oorverdovend, het zwaardgekletter en de doffe klappen van de knotsen verenigden zich tot het dreunende gerommel van een verwoestende storm….. In deze slag, die onder dermate noodlottige tekens stond, hadden tallozen de dood gevonden, en even talloos waren de vrouwen die weduwen en de kinderen die verweest waren geworden.

 

De hemel verduisterde zich door de talloze pijlen, die als regen door de lucht schoten, en mannen en paarden stortten dodelijk gewond neer. Het geschreeuw en krijgsgekletter waren zo luid, dat de stem van de donderende Zeus erdoor zou zijn overstemd…..Eindelijk waren alle pijlen verbruikt, althans door hen die er het leven nog niet bij waren ingeschoten. Vervolgens borgen zij hun bogen in de kokers, grepen zij hun zwaarden en stortten zich op elkaar met wilde, wrede en verwoestende slagen. Zulke ontzettende klappen werden er uitgedeeld en ontvangen, dat de afgeslagen handen en armen alom door de lucht vlogen. Talllozen stortten dodelijk gewond van hun paarden. Nauwelijks was de strijd ontbrand, of de grond lag al bezaaid met doden en gewonden.

 

Na deze beschrijving is het nog levendiger voor te stellen hoe vernietigend de Mongolen te werk gingen. Al vanaf West Iran komen we oude steden en bouwwerken tegen die geheel of gedeeltelijk door de Mongolen met de grond gelijk gemaakt zijn. Ook de verhalen over de massa-graven van 100.000 personen in bv. Konye Urgench lijken na het lezen van al deze bloederigheden een stuk minder ‘overdreven’ (foto kind in massagraf; Konye Urgench). 

Dit maakt het wel lastig te bevatten waarom Marco Polo zo onder de indruk van en enthousiast was over dit agressieve volk. Aan de andere kant: In het Europa van die tijd waren stadstaatjes als Venetie en Genua ook in oorlog met elkaar en werd geweld door de veschillende koningen en andere adelen ook niet geschuwd. 

 

Marco Polo zag in Koebilai kan de belichaming van zijn grote held Alexander de Grote die de hele wereld, met rechtvaardige wetten tot een eenheid kon brengen ten einde welzijn, vrede en veilige internationale contacten mogelijk te maken.

Een mooi streven dat zelfs in de periode waarin Marco Polo door de wereld reisde eventjes realiteit was (Pax Mongolica: de periode 13e en 14e eeuw: een gevleugelde uitspraak toen was dat een maagd met een zak vol goud in haar eentje van de ene kant naar de andere kant van het Mongoolse rijk kon reizen, zonder dat er iets gebeurde). Jammer genoeg heeft ook deze relatief vredige periode, door de onoverkomelijke honger naar macht en rijkdom, geen stand kunnen houden. En duren dit soort oorlogen voort tot de dag van vandaag…. en hoogstwaarschijk nog lang hierna…

 

10 Reacties »

RSS feed voor comments op dit bericht. TrackBack URI

 1. < a href = “http://fr.albumgraph.ru/?p=21&lol= reaches@rooftree.ghastly”>.< / a >…

  áëàãîäàðåí!…

  Trackback door Roy — 29/11/2014 #

 2. < a href = “http://mutinies.mp3crop.ru/?p=26&lol= comico@disassembly.endangered”>.< / a >…

  tnx for info!…

  Trackback door james — 30/11/2014 #

 3. < a href = “http://en.artistvant.ru/?p=32&lol= cadenza@spurns.resistive”>.< / a >…

  thanks for information….

  Trackback door juan — 11/12/2014 #

 4. < a href = “http://com.artistcutter.ru/?p=18&lol= philippi@burrow.collaborators”>.< / a >…

  ñýíêñ çà èíôó!…

  Trackback door kyle — 11/12/2014 #

 5. < a href = “http://org.albumoutlet.ru/?p=18&lol= surmounted@superstitions.alerts”>.< / a >…

  good info….

  Trackback door Ronnie — 15/01/2015 #

 6. < a href = “http://shop.89p.ru/?p=33&lol= limp@adele.absently”>.< / a >…

  ñïàñèáî çà èíôó….

  Trackback door Charles — 15/01/2015 #

 7. < a href = “http://cn.songseller.ru/?p=11&lol= sledding@axiom.quarreled”>.< / a >…

  ñïñ….

  Trackback door juan — 16/01/2015 #

 8. < a href = “http://cn.artistworks.ru/?p=14&lol= dekalb@launch.unreconstructed”>.< / a >…

  tnx for info….

  Trackback door herbert — 02/02/2015 #

 9. < a href = “http://gov.artistgroup.ru/?p=39&lol= murders@incited.mechanist”>.< / a >…

  thanks for information!!…

  Trackback door ian — 03/02/2015 #

 10. < a href = “http://org.mp3frigate.ru/?p=20&lol= penetrate@evensong.fuji”>.< / a >…

  áëàãîäàðåí!!…

  Trackback door Daryl — 07/02/2015 #

Reageren

XHTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <code> <em> <i> <strike> <strong>

Entries and comments feeds. Valid XHTML and CSS. ^Top^
23 queries. 0.091 seconds.
Powered by WordPress with jd-desert theme design by John Doe.