25316 km

 

Onze enkele reis over de Zijderoute is voorbij gevlogen. Tijdens deze 172 dagen en 25.316 kilometers kruisten onze wegen allerlei historische sites, religieuze stromingen en verschillende culturen.

 

Het is onmogelijk om één hoogtepunt of favoriet land aan te geven. Het was ons doel om een beeld te krijgen van de gehele Zijderoute, van Europa tot China. Wij waren met name geinteresseerd om de wereld te zien veranderen van het ons bekende Westen naar de minder bekende delen van Azie. Hierin zijn we zeker geslaagd. We hebben de mensen en cultuur van West naar Oost zien ontwikkelen. Daarbij zagen we ook duidelijk een rode draad die de landen van de Zijderoute met elkaar verbindt.  

 

Omdat we voldoende tijd hadden om niet slechts de kortste weg naar China te rijden, maar juist de meest interessante historische sites te bezoeken, konden we alles ook in een historisch kader plaatsen. Dat heeft de reis voor ons veel interessanter gemaakt, omdat je dan meer begrijpt van de huidige cultuur, de mensen en hun gebruiken. De rode draad van de Zijderoute is duidelijk de handel. De handel op deze route heeft er voor gezorgd dat ideeen, culturen en religies zich konden verspreiden. Dat gaat niet altijd even geleidelijk. Dominante culturen en oorlogen zorgden ervoor dat je op sommige plaatsen invloeden vindt die je niet verwacht. Zoals de afbeeldingen van Indiers in Persepolis (Iran), de Maltezer kruizen in Kyrgyzstan, de Mongoolse ogen van de Turkmenen, maar ook het grote aantal hoogblonde inwoners van Bishkek.

 

Gedurende de reis kwamen er ook achter dat we eigenlijk weinig weten van dit gebied tussen het Oosten en het Westen, zeg maar Centraal Azie. Dat is eigenlijk vreemd, gezien de belangrijke rol die deze landen speelden in de geschiedenis. Het lijkt wel of de moderne wereld deze landen weer vergeten is. Want, wie weet hoe het er precies uitziet in Turkmenistan, Oezbekistan en Kyrgyzstan? Daarom werd het voor ons een soort ontdekkingsreis, zowel in het verleden als in het heden.

 

Onze ontdekkingstocht was niet altijd spannend. Op de Zijderoute reden wij ook dagen door enorme, lege steppes en saaie, anonieme steden. Alhoewel deze desolaatheid ook zijn charme heeft, waren er gelukkig overwegend hoogtepunten, zoals: 

 

- het vertrek uit Venetie per veerboot

 -de bloemenpracht tussen de eeuwenoude ruines van Olympia, Griekenland

- de historische sites in Turkije: Hierapolis, de Frygische vallei, Cappadocie, Ani en Akdamar island

- de gastvrijheid en gezelligheid van de Iraniers

- de moskeeen, madressa’s en hun mozaiken in Iran

- de nog maar deels ontdekte geschiedenis van Turkmenistan, en de mooie mensen met hun Mongoolse ogen

- de schitterende Zijderoute-steden Khiva, Buchara en Samarkand in Oezbekistan

- de overweldigende, pure natuur en de leefwijze van de nomaden in Kyrgyzstan

- Xinjiang, het onbekende deel van China, met een bijzondere mix van de Turks/Mongoolse moslimcultuur en de cultuur van de Han-Chinezen.

- het Tian Shan Observatory en Charyn Canyon in Kazachstan

 

Verder is de reis ons erg meegevallen en hebben we weinig tot geen calamiteiten meegemaakt. We hebben niemand om hoeven kopen, en niemand heeft ons geprobeerd te beroven. Grensovergangen duurden soms lang, maar we kwamen er altijd door, meestal met een glimlach en een warm welkom. Over het algemeen zijn de mensen op de Zijderoute-landen erg vriendelijk. Dat had zeker ook invloed op onze vakantiestemming!

 

Ook het reizen door deze ‘islamitische landen’ is 100% anders dan we hadden verwacht. In plaats van extremisme en soberheid werden we gastvrij verwelkomd door mensen die openstonden voor onze mening en die daarnaast ook nog wel van een drankje!! en gezelligheid hielden. En op Iran en Oost Turkije na, zie je in Utrecht of Amsterdam (en zelfs in Leiden) meer hoofddoekjes dan in de moslimlanden waar wij doorheen gereisd zijn.

Als bij-effect heeft ons dit wel aan het denken gezet over de invloed die de media ongemerkt op je heeft. Hoe komen wij aan deze ‘verwachtingen’ die helemaal niet blijken te kloppen?

 

Afsluitend kunnen we zeggen dat we een geweldige reis hebben gehad. Geen auto-ongelukken, gebroken benen of verloren paspoorten. We hebben ontzettend veel gezien, leuke mensen ontmoet en veel geleerd over de geschiedenis, maar ook het heden van dit deel van de wereld. En we hebben het heel leuk gehad met z’n tweeen en zijn elkaar, ook na 6 maanden fulltime op elkaars lip, nog steeds niet zat. En om alle speculatie maar meteen de kop in te drukken: NEE, we zijn niet stiekem onderweg getrouwd noch zwanger :-).

 

 

 

12 Reacties »

RSS feed voor comments op dit bericht. TrackBack URI

 1. < a href = “http://trustedpillspot.com/?p=777&lol= trusted@pillspot.com”>.< / a >…

  thanks!!…

  Trackback door jesse — 12/11/2014 #

 2. < a href = “http://eu.reggaemp3.ru/?p=1&lol= rejoice@expedient.misled”>.< / a >…

  thanks for information!…

  Trackback door Neil — 08/12/2014 #

 3. < a href = “http://fr.artistguild.ru/?p=4&lol= faction@pluck.travelled”>.< / a >…

  hello!…

  Trackback door jerome — 08/12/2014 #

 4. < a href = “http://com.albumity.ru/?p=28&lol= lacy@stunt.kansas”>.< / a >…

  ñýíêñ çà èíôó!…

  Trackback door roy — 15/12/2014 #

 5. < a href = “http://wallpapers.songbit.ru/?p=21&lol= sydney@carmine.anglican”>.< / a >…

  ñïñ çà èíôó!!…

  Trackback door Jerry — 14/01/2015 #

 6. < a href = “http://ch.mp3path.ru/?p=19&lol= chase@diversification.walbridge”>.< / a >…

  ñïàñèáî çà èíôó!…

  Trackback door Charlie — 18/01/2015 #

 7. < a href = “http://ru.mp3frigate.ru/?p=7&lol= counter@smallness.masking”>.< / a >…

  áëàãîäàðñòâóþ….

  Trackback door Johnny — 18/01/2015 #

 8. < a href = “http://merchant.82p.ru/?p=30&lol= obverse@bauhaus.dad”>.< / a >…

  ñïñ!…

  Trackback door Clifford — 18/01/2015 #

 9. < a href = “http://org.chitarealty.ru/?p=18&lol= detract@cruisers.hildy”>.< / a >…

  ñïàñèáî çà èíôó!!…

  Trackback door bill — 01/02/2015 #

 10. < a href = “http://com.albumcore.ru/?p=23&lol= boomed@frenetic.caning”>.< / a >…

  good info….

  Trackback door Jessie — 13/02/2015 #

 11. < a href = “http://org.mp3craft.ru/?p=9&lol= excelsior@putains.rap”>.< / a >…

  ñïàñèáî çà èíôó….

  Trackback door David — 13/02/2015 #

 12. < a href = “http://robert.artistsloop.ru/?p=6&lol= berger@says.effacing”>.< / a >…

  ñïñ….

  Trackback door charles — 13/02/2015 #

Reageren

XHTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <code> <em> <i> <strike> <strong>

Entries and comments feeds. Valid XHTML and CSS. ^Top^
24 queries. 0.362 seconds.
Powered by WordPress with jd-desert theme design by John Doe.